Fehéreknek tilos kérdezni az antirasszista konferencián

Megtiltották a diskurzust a fehérbőrű embereknek az „Ellenállás a fehérekkel szemben” című antirasszista rendezvényen a skóciai Edinburgh egyetemén.

A világ egyetemeinek listáján rendszerint a legjobb 30-ban szereplő Edinburgh-i egyetemen rendezték meg az „Ellenállás a fehérekkel szemben” című előadássorozatot, ahol a fehér embereket eltiltották a kérdésfeltevés lehetőségétől. Az eseményt a színes queer és transz emberek tömörítő QTPOC-közösség szervezte és a The Telegraph cikke szerint két úgynevezett „safe space-t” – biztonságos teret – hoztak létre az egyetem rendezvényén, ebből az egyik célja a fehér emberek elhallgattatása volt.

“Nem fogjuk odaadni a mikrofont fehér embereknek a kérdéseknél, de nem azért, mert úgy gondoljuk, hogy a fehéreknek nincs mit hozzátenniük a beszélgetéshez, hanem azért, mert szeretnénk erősíteni a színes emberek hangját” – magyarázta az esemény házigazdája.

“Ha Ön egy fehér ember, akinek kérdése van, kérjük, ossza meg azt a bizottság tagjával vagy az előadóinkkal a panelbeszélgetés után„ – tette hozzá.

Még a Telegraph által megszólaltatott Jane McCol anti-rasszista aktivista szerint is visszalépés egy ilyen rendezvény, és az ehhez hasonló szélsőséges antirasszista csoportok csak hátráltatják az egyenlőségért vívott harcot.

“Képzelje el, ha egy konferenciának az „Ellenállás a feketékkel szemben” címet adnák, és a nem fehér emberek nem tehetnének fel kérdéseket, sőt nem léphetnének egy helyiségbe fehérekkel” – mondta.

Állítólag az Edinburgh-i Egyetem vezetése aggodalmának adott hangot a rendezvény bizonyos elemeivel kapcsolatban. Mégsem tűnik úgy, hogy ez lett volna az első ilyen esemény, mivel a rendező Nemzeti Diákszövetség (NUS) korábban is tartott hasonlóan szélsőséges akciókat, ahol például a ”a kultúra megosztását, antifasiszta műhelyeket, és az intézményi rasszizmust„ propagálták.

888